Басни

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Aesopnurembergchronicle.jpg

Басни се кратки приказни во кои ликовите се животни, растенија, предмети или природни појави кои се антропоморфирани т.е. ми се придодадени човекови особини. Најчесто служат да пренесат и илустрираат некоја морална поука. Најпознати собирачни на басни се Езоп и Ла Фонтен.

Одсекогаш сум сакал Басни.Но, би ми било чудно зошто би се дружеле Лисицата и Штркот, Лавот и Магарето.Баш ме интересира што Басни ќе излезат од овие другарчиња.

Unlikely Friends

Animal Kingdom's Odd Couples

Animal Kingdom's Odd Couples

Unlikely Animal Friends

Unlikely Animal Friends

macaque and pigeon

Odd Animal Friends

Odd Animal Friends

Odd Animal Friends

Odd Animal Friends

Odd Animal Friends

Odd Animal Friends

Odd Animal Friends

Odd Animal Friends

Odd Animal Friends

 0 comments ↓

#1   literanova5 on 04.16.14 at 8:12 am

Го заборави Иван Крилов, големиот руски баснописец ( гаврамот и лисицата )

#2   Stefus-Refus on 04.16.14 at 8:12 am

Нешто у последно време сум забегал со животињиве..

#3   galaxy on 04.16.14 at 8:12 am

Очигледно дека животните имаат повеќе љубов кон друг вид отколку човекот.

#4   Charlotte on 04.16.14 at 8:12 am

во моментов дома имам самојед и лабрадор стари само два месеци.лабрадорот “виски” е дупло помал од самоједката “зара” а ќе порасне поголем. Mногу се смешни заедно ама ги двоиме за дебелката да не го повреди . може цела глава да му ја одгриза :) )))))))
обожавам кучиња а ги има и во басните додуша шесто како па
слика на глупи или лоши луѓе :)

#5   Stefus-Refus on 04.16.14 at 8:12 am

Јас сум чувал Зајак,Морско прасе и Хрчак. Сега се дружам со стаорци многу се интересни. Сум работел и со животни професионални и многу е убаво.
Самоједите ми се многу кул истотака ради крзното.

#6   Stefus-Refus on 04.16.14 at 8:12 am

Прекрасен текст како функционираат животните…
http://fathom.lib.uchicago.edu/2/21701757/

#7   Stefus-Refus on 04.16.14 at 8:12 am

Извинување од чичко Крилов…Кај нас Марко Цепенков собрал и нешто басни колку што знам.

#8   kuracpalac on 04.16.14 at 8:12 am

ти си педер

#9   literanova5 on 04.16.14 at 8:12 am

Го заборави Иван Крилов, големиот руски баснописец ( гаврамот и лисицата )

#10   Stefus-Refus on 04.16.14 at 8:12 am

Нешто у последно време сум забегал со животињиве..

#11   galaxy on 04.16.14 at 8:12 am

Очигледно дека животните имаат повеќе љубов кон друг вид отколку човекот.

#12   Charlotte on 04.16.14 at 8:12 am

во моментов дома имам самојед и лабрадор стари само два месеци.лабрадорот “виски” е дупло помал од самоједката “зара” а ќе порасне поголем. Mногу се смешни заедно ама ги двоиме за дебелката да не го повреди . може цела глава да му ја одгриза :) )))))))
обожавам кучиња а ги има и во басните додуша шесто како па
слика на глупи или лоши луѓе :)

#13   Stefus-Refus on 04.16.14 at 8:12 am

Јас сум чувал Зајак,Морско прасе и Хрчак. Сега се дружам со стаорци многу се интересни. Сум работел и со животни професионални и многу е убаво.
Самоједите ми се многу кул истотака ради крзното.

#14   Stefus-Refus on 04.16.14 at 8:12 am

Прекрасен текст како функционираат животните…
http://fathom.lib.uchicago.edu/2/21701757/

#15   Stefus-Refus on 04.16.14 at 8:12 am

Извинување од чичко Крилов…Кај нас Марко Цепенков собрал и нешто басни колку што знам.

#16   kuracpalac on 04.16.14 at 8:12 am

ти си педер

You must log in to post a comment.